Preduzeće za proizvodnju, trgovinu i pružanje usluga DAKOM D.O.O., osnovano 1990 godine kao prepoznatljivo preduzće za plasman žive stoke i svih vrsta svežeg mesa. 1997 godine izgradnjom klanice, Marinković Slobodan ima viziju da znatno uveća plasman svežeg mesa (goveđe, juneće, teleće, svinjsko i jagnjeće) uz pružanje najvećeg obima usluga klanja žive stoke za ostale korisnike u ovom delu Srbije.
Od druge polovine 2002. godine počinje i proizvodnja / prerada svežeg mesa, čime se zaokruzuje kompletna tehnoloska celina. Uvođenjem prerade odpočinjemo proizvodnju široke lepeze gotovih mesnih i suvomesnatih proizvoda. Proizvodnja se obavlja sa najsavremenijom opremom poznatih svetskih proizvođača opreme za mesnu industriju (Saydelmann, Doleshal, Inject-Star, Freykonti, Nock …) uz primenu najsavremenije tehnologije u oblasti svežeg mesa i permanentnog praćenja zahteva tržišta. Zahvaljujuci visokom kvalitetu proizvoda i primernoj ceni postajemo jedan od većih snabdevača velikih trgovina u gradu.
2006. godine izgrađen je novi magacinski proctor na 600m2 sa kapacitetom zamrzavanja 2t za 24h i magacin zamrznute robe kapaciteta 300t. Preduzeće je 2007. godine među prvima dobilo ISO9001:2001 i HCCP standarde u cilju poboljšanja proizvoda i odnosa prema poslovim partnerima.
2008. godine proizvodnja i prerada se sele u novo izgrađeni objekat, koji je izrađen po najnovijim standardima i opremljen savremenom tehnologijom za preradu mesa, početkom proizvodnje fermentisanih proizvoda, sa značajnim povećanjem broja radnika. Novoizgrađeni objekat se prostire na 2300m2.
2009. godine pocinjemo sa otvaranjem maloprodajnih objekata, te do danas imamo 15 otvorenih maloprodajnih objekata u Nišu i okolini (Aleksinac, Žitkovac, Prokuplje, Blace, Knjaževac, Bor). 2010. godine preduzeće proširuje objekat za klanje svinja i samim tim povećava kapacitete klanja na 250 svinja dnevno.
2012. godina u kojoj nailazi veoma težak period za preduzeće. Izgubili smo jednog nesvakidašnjeg i nezamenjivog čoveka kome se duguje jedno veliko hvala ( Slobodana Marinkovića ), jer da nije bilo njega “DAKOM” ne bi bio ovo sto danas jeste. Nakon tragedije na presto firme dolazi Katica Marinković, koja bez imalo razmišljanja nastavlja posao uz pomoć sinova Dusana i Stefana koji se od ranije bave poslom kojim ih je otac naučio.
2013. godine kupuje se postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kao i opremanje nove linije za vakumiranje prerađevina od mesa kao i svezeg mesa.
2014. godine ulaže se u sopstvenu spalionu za zagrevanje 9t vode. 2016. godine izgrađuje se novi magacin za skladištenje zamrznutog proizvoda kapaciteta 400t. Dobijamo HCCP 9001/2008 i ISO 2200/2007

ka vrhu